Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a precizat că un atașat al MAI și unul al MAE sunt pe drum către litoralul bulgăresc, afectat de inundații, unde s-ar afla aproximativ 1.000 de români, potrivit informațiilor MAE furnizate la solicitarea MEDIAFAX.
Raed Arafat a mai spus că situația românilor aflați în vacanță în Bulgaria va fi urmărită de autoritățile române, care cooperează foarte bine cu cele bulgare, și că, la nevoie, vor fi trimise autocare pentru repatrierea românilor rămași fără mașină.
Arafat a mai precizat că România nu trimite o echipă de intervenție în Bulgaria, întrucât aceasta nu a fost solicitată de țara vecină, așa cum s-a întâmplat în cazul Serbiei, afectată în mai, alături de Bosnia, de cele mai grave intemperii care au avut loc în aceste țări în ultimul secol. Atunci, România a trimis o echipă de intervenție care a lucrat alături de autoritățile sârbe, la solicitarea acestora.
„Ambasada României la Sofia a fost contactată de mai mulți cetățeni români aflați pe litoralul bulgăresc care au prezentat situația dificilă în care se află în stațiunea Albena, care a fost cea mai afectată de inundații. Nu există date oficiale privind numărul turiștilor români aflați în această stațiune, însă după estimările misiunii diplomatice, efectuate pe baza apelurilor telefonice, numărul acestora ar putea fi de aproximativ 1.000 de persoane”, se a răspuns MAE unei solicitări MEDIAFAX.
Potrivit Ministerului de Externe, din datele obținute de la autoritățile bulgare rezultă că printre victime nu sunt cetățeni români.
Un reprezentant al ambasadei (consulul onorific al României la Burgas) se află deja la fața locului pentru acordarea asistenței consulare cetățenilor români din Albena, urmând ca alți doi reprezentanti ai misiunii diplomatice să ajungă în cel mai scurt timp.
MAE îi informează pe cetățenii români aflați în situații deosebite în stațiunile bulgăresti afectate de recentele inundații pot apela telefonul de urgență al ambasadei: 00359 879 440 758.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să manifeste prudență dacă se află sau se deplasează pe teritoriul Bulgariei și să consulte site-urile de specialitate și pagina de internetwww.mae.ropentru informații actualizate.
În ultimele două zile, orașul bulgar Varna și alte localități din Bulgaria, între care și stațiunea Albena, au fost grav afectate de inundațiile puternice care s-au înregistrat în zonă în urma ploilor toernțiale și a scurgerilor de pe versanți, cel puțin zece persoane pierzăndu-și viața din cauza apelor revărsate.
Turiștii români aflați pe litoralul bulgăresc, în regiunea Albena, acuză autoritățile străine că nu îi ajută să plece acasă, după ce stațiunea a fost grav afectată de inundații, românii reclamând că au fost evacuați doar cetățenii ruși și germani, în timp ce românii s-au ajutat între ei.
Potrivit Elizei Panait, o turistă din Buzău surprinsă de inundații în stațiunea Albena, în timpul unui sejur la un hotel, în regim all inclusiv, românii au fost abandonați de către autoritățile bulgare, după ce hotelul respectivși alte cinci unități hoteliere din zonă, au fost afectate de inundații. Panait a spus că în zonă ar fi zeci de români, mulți dintre ei cu mașinile distruse de apă și mâl, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Panait a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că mulți dintre turiștii români aflați în Albena nu pot părăsi stațiunea, iar autoritățile nu îi ajută cu nimic. Panait spune că turiștii au cerut autorităților, contra cost, o platformă pe care să-și urce mașinile și cu care să poată părăsi zona afectată de inundații, însă au fost refuzați.
„Nu a venit nimeni să vorbească cu noi, să ne spună dacă putem ieși din hotel, sunt români disperați, care nu pot pleca de aici. Sunt mulți români aici, sunt copii, situația e disperară, s-a rupt și faleza, restaurantul este distrus. Sunt buzoieni care nu pot pleca pentru că au mașinile acoperite cu apă, au autoturismele distruse de mâlul care a intrat până la scaune, a fost apă de un metru și 20 de centimetri, iar bulgarii și-au bătut joc de noi”, a declarat Eliza Panait, turistă din Albena.
Sursa citată a adăugat că inundațiile au cuprins zona după ploile abundente care s-au înregistrat în noaptea de joi spre vineri. Apa și aluviunile care s-au revărsat din pădure, dar și dintr-un râu care s-ar afla în zonă au distrus mașinile turiștilor, restaurantele aflate la subsolurile hotelurilor, un hotel fiind rupt în două, iar turiștii fiind evacuați.